Fysioterapi

aadk-annonse-fysio.png

Ålesund Dyreklinikk har lang erfaring i diagnostikk og behandling av ortopediske lidelser. Sykdom i rygg og ledd er meget vanlig hos hunder og selv etter vellykket kirurgisk behandling melder behovet for rehabilitering seg. Hos oss er det dyrepleier Monica Johansen som skal kontaktes ved behov for fysioterapi.

 

Rehabilitering

På samme måte som vi mennesker har mange hunder behov for behandling i sitt muskel- og skjelett apparat. Det gjelder alle hunderaser og bruksområder.

Hvorfor rehabilitering ?

Målet er å forkorte og minske hundens lidelse etter skader og operasjoner, og å forhindre sekundære kompensasjoner og overbelastninger.

Rehabilitering går ut på å gjenopprette pasientens funksjonsnivå til der den var før skaden oppstod, eller å sørge for at hunden får tilbake best mulig funksjonsnivå.

Skader og problemer som kan ha godt utbytte av rehabilitering:

  • Leddbånd-, ligament- og seneskader.
  • Muskelskader og overbelastning. Muskelskader kan føre til arrvev som skaper problem på sikt ved at kraften svekkes.
  • Operative inngrep (beinskader, brudd/fractur, etc)
  • Skader og sykdom i leddbrusk og leddkapsel
  • Ryggproblem og ryggoperasjon (spondylose, prolaps, mm)
  • Lammelser og andre nevrologiske skader
  • Kroniske lidelser som artrose ved HD, AA og OCD.
  • Eldre hunder med nedsatt bevegelsesomfang (virker stive, har mindre kraft i bakbeina eller har kortere steglengde enn tidligere).
  • Uspesifikke halthetsproblem

Det er viktig å komme i gang med behandling så raskt som mulig, for at hundens fysiske tilstand og muskelmasse ikke skal tape seg for mye. Da blir rehabiliteringsperioden mye lengre. Det tar lengre tid å bygge opp enn å bygge ned. Etter operasjon og hunden må holdes helt i ro, kan hunden miste mye muskelmasse på bare 2 dager!

 

Ernæring

En viktig brikke i rehabilitering av hunden, er hva den spiser. Det er viktig at kroppen får i seg det den trenger av viktige næringsstoffer, for at celler skal fornyes, sørge for maksimalt oksygen- og næringsopptak og immunforsvaret styrkes. Proteiner er kroppens byggestener, og fett er hundens viktigste energikilde.

Inntaket av mat må reguleres så hunden får i seg det den trenger, og ikke blir overvektig ved innaktivitet. Når den er under rehabilitering så er det ofte en periode med lite bevegelse.

Noen ganger kan et leddfòr med ekstra omega3 og glukosamin for leddene være bra, andre ganger kan det være at hunden trenger ekstra energi etter en operasjon for at kroppens systemer jobber så mye. Er hunden overvektig kan man gi hunden et fòr som inneholder L-carnitin som sørger for ekstra forbrenning, men hunden får likevel i seg det den trenger av næring.

Hardt arbeidende hunder kan i harde perioder ha bruk for ekstra energi. Gir man lett fordøyelig høyenergifòr innen 20 minutter etter avsluttet treningsøkt, vil hunden ha energi å bruke til restitusjon i stedet for å bruke av allerede eksisterende lager. Slike mellommåltid er en god måte å opprettholde hundens energilager og muskelmasse i harde treningsperioder.

Vi på Ålesund Dyreklinikk ser an hvert individ og hjelper med veiledning i fòring til din hund.